В състезанието се включиха и бежанци от Украйна

Огромна ливада в южното литовско село Рупкалвиаи се превърна в добре поддържана морава, след като 50 ентусиасти показаха уменията си да боравят със сърп и коса - инструмент, направен от дървена дръжка и дълго острие. Населеното място е домакин на ежегодна надпревара, в която тази година се включиха и бежанци от Украйна.  Целта на състезанието е да се покажат умения за косене на трева с инструменти, използвани от поколенията преди нас.

„Освен, че са екологични, те ни помагат и да се вгледаме вътре в себе си, да забавим ритъма и да се отдадем на усещането да сме част от природата”, споделя един от организаторите Зимантас Морквенас.

Десетки се събраха да аплодират участниците. Те трябваше да окосят 30-метрова отсечка като избягват препятствия – включително птичи гнезда сред тревата. Победител стана Козмас Аускалнис, който изпълни задачата за 3 минути и 54 секунди.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс