В края на юни швейцарското правителство очерта планове за справяне с евентуален недостиг на природен газ

Швейцария може да предотврати недостига на енергия, като се присъедини към плана на Европейския съюз за намаляване на потреблението на газ с 15% тази зима. Това заяви министърът на енергетиката Симонета Сомаруга, пише Ройтерс.

„Ситуацията е сериозна“, каза Сомаруга и добави, че призивът на швейцарската електрическа комисия към домакинствата да се запасят със свещи в случай на прекъсване на тока тази зима е „аларма за всички“.

В края на юни швейцарското правителство очерта планове за справяне с евентуален недостиг на природен газ тази зима и каза, че може да прибегне до режим на тока, ако другите мерки се окажат недостатъчни.

Швейцарската армия се включи в спасяването на зажаднели фермерски животни по алпийските ливади (ВИДЕО)

Швейцария е без излаз на море и получава газ през съседните държави от ЕС. Газът представлява около 15% от общото потребление на енергия в страната. Според правителството около 42% от газа се използва за битово отопление, а останалата част се използва в промишлеността, услугите и транспорта.

Попитан дали Швейцария трябва да спазва споразумение на ЕС, изискващо от всички страни в съюза доброволно да намалят потреблението си на газ с 15% тази зима, Сомаруга отговори: „Със сигурност има смисъл. Федералният съвет ще реши“.

В края на юли ЕС прие извънреден план за справяне с енергийната криза, причинена от войната на Русия срещу Украйна, който предвижда страните-членки доброволно да намалят потреблението си на природен газ с 15% за държава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС