В ход е двуседмична операция с три хеликоптера Super Puma

Хеликоптери на швейцарската армия се включиха в транспортирането на вода до хиляди жадни селскостопански животни по алпийските ливади. 

По-слабите валежи тази година принудиха фермерите да извикат армията, за да помогнат с освежаването на зажаднелите животни. В ход е двуседмична операция с три хеликоптера Super Puma, които летят, за да напълнят почти празните резервоари, използвани от фермерите за техните крави,прасета и кози. 

Извадиха тонове мъртва риба от река Одер (ВИДЕО)

Фермерът Жак Руфьо, чието стадо от 130 говеда се нуждае от 10 000 литра вода на ден, каза, че това е била болезнена година, белязана от липса на дъжд.

Шест хеликоптера бяха мобилизирани в опит да помогнат на фермерите, които очакват тежка есен с липса на фуражи. Работата на швейцарските военни ще продължи до 19 август. По време на операцията ще бъдат доставени около 400 000 литра вода. Подобна акция бе проведена и по време на сушите през 2015 г. и 2018 г.

Жегите и сушата застрашават производството на вина във Франция (ВИДЕО)

„С глобалното затопляне има вероятност този вид мисии да зачестят в бъдеще“, каза командирът на швейцарската териториална армия Матиас Тюшер.

Според Фредерик Менетри, директор по земеделието в кантон Фрибург, употребата на хеликоптери трябва да бъде изключение. „Трябва да инвестираме в резервоари, които ще ни помогнат да преодолеем летните суши“, каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.