Страната е известна с качествените си вина

Производството на вино във Франция се очаква да се възстанови тази година след като претърпя застой през 2021 г., заради локдауна и пандемията. Но задълбочаващата се суша, предизвикана от рекордните горещини в Европа, може да ограничи обемите, твърди в доклад Министерството на земеделието на страната.

Производството на вино се очаква да нарасне с 13-21% до между 42,6 милиона и 45,6 милиона хектолитра, посочва ведомството в първоначалната си прогноза за 2022 г. Хектолитър е еквивалентът на 100 литра или 133 стандартни бутилки вино. Прогнозният обем на производството е със 7% по-висок от средната стойност на петгодишна база, се посочва в доклада.

В повечето райони на Франция времето беше по-благоприятно от миналата година за цъфтежа на лозята, с изключение на части в югозападната част на страната, които бяха засегнати от слана и градушка. Френският селскостопански сектор, който е най-големият в Европейския съюз, се опасява от нарастващи загуби заради най-тежката суша в страната, която е подхранвана от няколко последователни горещи вълни.

Сухото и топло време тази година все пак намали натиска от болести по лозята и трябваше да доведе до ранен старт на гроздобера, казаха от министерството. Сушата обаче се отрази на добива в някои региони като Бордо и Шампан, които са известни с виното си в цял свят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс