Темата коментира адвокат Михаил Екимджиев

Протести срещу екстрадирането от България на руснака Андрей Алчин, който в началото на тази година изгори руския си паспорт в знак на протест срещу инвазията на Русия в Украйна. Алчин живее във Варна от 2017 година. В отворено писмо до президента Румен Радев журналисти и правозащитници подкрепиха Алчин и поискаха да му бъде дадено убежище у нас, но решението е в ръцете на Апелативния съд във Варна. Искането за екстрадиция е подадено от руска страна. 

Протест във Варна срещу екстрадирането на руски опозиционер

“Българският закон за екстрадиция и редица международни договори и конвенции императивно предвиждат, че когато съществува риск при предаването чрез екстрадиция дадено лице да бъде подложено на нечовешко и унизително третиране или да бъде застрашено от смърт, държавата, от която се иска екстрадиция, трябва  категорично и безсулвоно да откаже това, независмо от гаранциите, които руската прокуратура е декларирала, че дава”, обясни адвокатът Михаил Екимджиев. 

Той даде пример с други случаи, при които при екстрадиция лицата са били подлагани на тормоз, а един мъж дори е бил умъртвен в затвора. 

“Има пределно силни основания България да изпълни международните ангажименти, да спази българската Конституция и закона и да откаже екстрадирането на Андрей Алчин, отменяйки това срамно и глупаво решение на Окръжния съд във Варна”, обясни Екимджиев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.