Според статистиката на БНБ необслужваните кредити растат на годишна база с 14,3%

Българите масово усещаме по портфейла си поскъпването на живота през последните месеци. 

А кредитът се превръща във все по-чест спътник на всеки от нас. Във времена на криза, инфлация и разходи нагоре, увеличаваме своите заеми, но и неплатените навреме вноски. Според статистиката на БНБ необслужваните кредити растат на годишна база с 14,3%, а на тримесесечна – с 20,1% като достигат 346,6 млн. лева.

Финансови експерти: Сивата икономика обслужва бързите кредити

Спиралата на кредитите обикновено е в два варианта – или скачаш в дълбокото с ипотечен кредит или позлваш услугите на така наречените бързи кредити.

Когато дългосрочният кредит се настани у дома, се случва понякога месецът да се окаже финансово тежък. Дори и без ипотечен заем това се случва при Зоя. При нея излиза непредвиден разход и се налага да действа бързо, и да кандидатства бързо – за пари. Кредитът, който тегли, за да поправи покрива си, е за 600 лева, но трябва да върне 1000. 

Симеон Шаламанов пък споделя, че му се наложило да се обърне към фирмите за бързи кредити, за да подготви документите си, с които щял да замине за чужбина. 

А понякога точно рефинансирането е голямата пързалка, по която спуснеш ли се, изпускаш края на вноските. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.