Той разкри и двата възможни сценарии за енергийната криза

У нас едва 4% от битовите потребители се отопляват чрез газ. Как да спестим 15% от общото потребление? Така се удря изцяло икономиката на България. Трябваше да обясним това на Европа и да получим дерогация от тези 15%. Икономическият ефект у нас ще бъде много сериозен. Това заяви „Твоят ден” на NOVA NEWS Валентин Николов, бившият директор на БЕХ и политик от ГЕРБ.

Според него страната няма енергийна стратегия. "Има два сценария: "Газпром" ни намалява количествата - тогава ще плащаме много скъпо. Много домаикства и фирми ще задлъжнеят към "Булгаргаз". Ако се спре транзитът през "Турски поток", няма откъде да се запълни дефицитът, няма да имаме газ. Тогава имаме два варианта: спираме износа на ток или намаляваме потреблението. Нов договор с "Газпром" е немислим", заяви Николов. 

Бивш шеф на БЕХ: Това няма да е последното увеличение на газа

Той прогнозира, че предстоят бунтове в по-бедните страни, които не могат да си позволят плащане на по-високи цени. "Продоволствената криза ще засили мигрантския поток от юг на север. Може би това е и целта на Русия - да дестабилизира Европа чрез мигрантски натиск. Трябва да се засили охраната на границата, но не без помощта на Турция", смята той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.