Събитието се провежда за 14-а поредна година

Кюстендил е домакин на емблематичния за града Празник на плодородието. 14-ото издание се провежда пред Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, съобщава БГНЕС. Мотото му е „Докоснете се до изобилието, възнаградило човешкия труд! Опитайте плода, роден от чистата кюстендилска земя! Усетете аромата на истинското плодородие”.

Събитието се провежда ежегодно от 2008 г. насам и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

„Лютеницотерапия”: Вкусна лютеница къкри в казаните на Пожарево (ВИДЕО)

Богата художествена програма и красиво аранжирани щандове с плодове и зеленчуци радват посетителите. Провежда се и конкурс за най-красиво подредена сергия и най-едра ябълка, в който участие взимат представители на различни неправителствени организации от цялата община. Всяка година кулинарни експерти от страната са специални гости на събитието.

Посетителите се забавляват и в спортни зони и тематични художествени ателиета с аниматори.

Троян събира майстори на ракията и сладкото (ВИДЕО)

Занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения, а земеделски производители продават продукцията си.

Есенният празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 г. именно в град Кюстендил.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.