Състоянието му се определя на около 3 милиарда долара

Делото срещу бившия бос на Формула 1 Бърни Екълстоун за прикриването на повече от 400 милиона паунда от данъчните власти във Великобритания ще започне на 9-ти октомври 2023-та година, реши лондонски съд във вторник. 91-годишният Екълстоун е обвинен, че не е обявил притежанието на многомилионен финансов тръст, базиран в Сингапур, като отрича обвинението, но съдия Дебора Тейлър реши, че има достатъчно данни за провеждането на съдебен процес. Делото срещу Екълстоун може да продължи шест седмици, уточни Тейлър.

Ауди влиза във Формула 1, вижте болида (ВИДЕО)

През юли финансовите власти във Великобритания повдигнаха обвинение на Екълстоун. Саймън Йорк от британските митнически служби обяви, че разследването на 91-годишния Екълстоун е „сложно и глобално“. „Можем да потвърдим, че измама чрез фалшиво представяне е било оторизирано срещу Бърни Екълстоун. Това идва след сложно и глобално криминално разследване от Разследващите служби за измами на митническите служби. Криминалното обвинение е във връзка с данъчни измами, които надхвърлят 400 млн. паунда от офшорни активи, прикрити от митниците. Службите са на страната на честните данъкоплатци и ще предприемат сериозни мерки, когато имаме подозрения за данъчни измами. Нашето послание е ясно – никой не е отвъд нашия досег“, коментира Йорк.

Голяма промяна за Михаел Шумахер: Съпругата му Корина взе важно решение

На съдебно заседания в края на август Екълстоун пледира невинен по обвинението. Днес той отново присъства лично на заседанието, придружен от съпругата си.

Британският бизнесмен Бърни Екълстоун, чието състояние се определя на около 3 милиарда долара, е определян за основния двигател за огромното популяризиране на Формула 1 в края на 20-ти век. Той заема ръководни позиции в най-популярното автомобилно състезание от 70-те години на миналия век до 2017-та година, когато се оттегли от спорта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС