Икономистите Румен Гълъбинов и доц. Григор Сарийски с полюсни мнения по темата

Еврозоната е като боксов турнир. Да вкарате страна, която не е готова, нито покрива критериите, това е все едно да вкарате човек, който се е занимавал с шах в тежък боксов турнир. Влизането ни в еврозоната ще ни ощети. Ще трябва да плащаме всяка пара, която се събира за спасяването на някоя страна членка. Това коментира доц. Григор Сарийски, икономист от БАН.

По думите му е нужен референдум за влизане в еврозоната. "4/5 не искат приемане на еврото. Банките ще започнат да начисляват такси за добър ден и довиждане, за да не печелят по-малко", посочи той. 

Икономист: Заплатите у нас трябва да бъдат увеличени поне с 15%

Според Румен Гълъбинов въпреки войната в Украйна ЕС се консолидира. "Еврозоната е в центъра на евроинтеграцията. С толеранс ЕС и ЕЦБ допуснаха Хърватия в нея. Ако искаме да продължим да се интегрираме, пътят е еврозоната и Шенген. Ние сме планирали процеса за влизане и приемане на еврото, не трябва да се отклоняваме от този път. ЕЦБ се грижи за здравето на всяка една банка от страните членки и гарантира спестяванията и инвестициите. БВП на всички членки на ЕС е по-висок отколкото в България, а инфлацията - по-ниска", подчерта той. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.