Нелегално мешат украинско зърно с нашето, а качествата им са различни
„ДДС-то на която и да е стока, в това число и на хляба, подпомага бизнеса, но не и потребителя. Ако някой иска да се заиграва с косвения данък ДДС, да намали цялата ставка.”.
Това заяви в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS икономистът и бивш доайен на 45-ото и 46-ото Народно събрание Мика Зайкова. Думите й са в отговор защо въпреки намалената данъчна ставка хлябът поскъпна.
Заедно с нея в студиото бе и доц. Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Той обясни, че хлябът в България се прави от готови замразени смеси, идващи от чужбина.
Евростат: Хлябът в България е поскъпнал с 30%
„Солидарни сме с Украйна, да им дадем коридор за зърното, но не и да го слагат в мелниците. „Украинското зърно няма нищо общо с нашето, отворихме коридор то да отиде в Африка. Спекуланти започнаха тайно да купуват украинско зърно и да го смесват с нашето”, каза Мика Зайкова.
„Има и радиоактивни райони”, допълни Огнян Буюклиев.
Зърнопроизводители готвят блокади на границата
В отговор бившият депутат Зайкова обясни, че нашето зърно е по-скъпо, защото няма ГМО.
Относно икономиката на страната Мика Зайкова обясни, че България се нуждае от инвестиции, „а на хоризонта не се е задал кьорав инвеститор”.
Тя разказа и виц за храната в България - „Ябълките ни френски, доматите Полша, … чисто български са тези 240 депутати в парламента”, допълни бившият доайен на две Народни събрания.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.