Здравните власти посочват, че дори и хора, прекарали леко заболяването, развиват пост-COVID състояния

Пациентите с тежко протичане на COVID-19 са особено склонни да страдат от усложнения на различни органи и системи – следствие от прекараното заболяване. Това съобщават от Здравното министерство и дават пример - при не малък брой хора образните изследвания показват изменения в белите дробове месеци след боледуването, като успоредно с това продължават оплакванията от задух, кашлица и др, пише Dariknews.bg

Здравните власти акцентират на факта, че дори и хора, прекарали асимптоматична инфекция със SARS-CoV-2 или леко протичащо заболяване, развиват пост-COVID състояния. И изброяват най-разпространените. 

Най-честите симптоми при пост-COVID състоянията: 

Затруднено или учестено дишане
Уморяемост или отпадналост
Усещане за постоянно изтощение
Затруднения в мисленето и концентрацията (разг. „мозъчна мъгла“)
Кашлица
Болки в гръдния кош и корема, в мускулите и ставите
Главоболие
Диария
Проблеми със съня
Световъртеж
Продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние
Тревожност, депресивно настроение и други оплаквания, които имат въздействие върху ежедневните дейности на индивида


В научната литература се съобщава и за случаи на промяна в месечния цикъл на жените, хормонален дисбаланс, косопад, замайване, повръщане и др.

Водещи оплаквания са изразена невро-вегетативна дистония с отпадналост, сърцебиене и повишаване на пулса над 110/за минута при леки физически натоварвания, прескачане на сърцето, обилни изпотявания – предимно нощни, значително намален физически капацитет; продължително персистиране на малки изливи в перикарда; влошаване на предшестващи хронични сърдечни заболявания, особено исхемична болест на сърцето; разпространена белодробна фиброза с дихателна недостатъчност и необходимост от кислородотерапия с постепенно намаляване на дозовия режим и възможност за прекратяването ѝ; активиране на туберкулоза, бъбречна недостатъчност; неврологични прояви – исхемични инсулти, преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, кожни прояви, нарушения в краткосрочната памет, безсъние, отключване или влошаване на психични заболявания.

Ваксините предпазват от тежко боледуване, изискващо хоспитализация, и от дългосрочни последици за здравето, категорични са здравните власти. Допълнителна информация за дългосрочните последици за здравето след COVID-19 е публикувана тук

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.