За 2 месеца от МРРБ ще променят Подробния устройствен план

Здравният министър Асен Меджидиев да предостави цялата документация, свързана с избора на терен за бъдещата национална детска болница. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване на днешното си заседание, съобщи БНР.

Според служебния здравен министър за строежа на Националната детска болница в кв.“Горна баня“ е избран най-подходящият терен.

Националната детска болница ще бъде построена в "Горна баня" (ОБЗОР)

„Останалите възможности не отговарят на някои изисквания. В някои от другите възможни имоти, които са били сред обсъжданите – в кв. „Младост“ и „Овча купел“, водопреносната мрежа не е предвидена за строителство на такъв обект”, обясни министър Меджидиев.

По думите му до Банкя, където е другият предложен терен, достигането с транспорт с болно дете в натоварени часове през деня би отнело повече от час. Спешните структури също са далече от Банкя, допълни здравният министър.

Меджидиев: Окончателно е избран терен за изграждане на Национална детска болница

Анализът на нуждите е направен от представители на педиатричната асоциация. Очаква се идната седмица анализът да бъде представен и пред заинтересованите неправителствени организации.

Около два месеца са необходими на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за промените в Подробния устройствен правилник, допълни здравният министър.

„В Министерството на здравеопазването ще подготвим откриването на процедурата за проектиране”, допълни министър Асен Меджидиев.

По време на заседанието министър Меджидиев отговаря на актуални устни въпроси, зададени от представители на всички парламентарни групи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова