Добрин Иванов смята, че критерии за диференциация на компенсациите за бизнеса ще бъдат много трудно приложими

Компенсациите за електроенергията са в пряка зависимост с размера на инфлацията. Това е най-резултатният механизъм за борба с крайните цени. Благодарение на компенсацията, инфлацията е в тези нива, иначе ще е много по-висока. Това заяви за "Твоят ден" Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По думите му таванът на цената на тока от 250 лева е успокоил тарифите и е дал предвидимост. "Сега е много важно тази мярка да бъде продължена и до края на 2023 г. Това не са помощи за бизнеса, а възстановяване на надвзетите суми заради високите цени на електроенергията. Налице е неработещ пазар, който генерира огромни печалби за производителите на ток", смята той. 

Зайкова: Инфлацията за продуктите от първа необходимост е между 40 и 50%

Според него не трябва да се подпомагат само дружества на загуба. "Когато потребител отиде да си купи хляб, нямаме две цени - една за бедни и една за богати. За мен критерии за диференциация на компенсациите за бизнеса ще бъдат много трудно приложими. Какви ще са те и как бъде преценено? Защо трябва да бъде наказвана компания, инвестирала в енергийна ефективност?", попита Иванов. И допълни, че бизнесът се надява да бъде приет компенсационен механизъм с едногодишен период и фиксирана цена на тока. 

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.