Коментар на Милен Керемедчиев и Ангел Найденов

Каква е възможността България да се възползва от възможността да придобие нидерландски изтребители F-16 за сметка на МиГ-29? Тази тема коментираха в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

„Официално предложение към България не е отправено. Но по последна информация Нидерландия е продала тези самолети на частна компания. Има няколко обстоятелства, които биха ни помогнали да определим позицията си, в случай че тази компания стане част от веригата за предоставяне на самолетите след разрешение от страна на САЩ”, заяви Найденов.

По думите му страната ни още през юни се е обърнала към Нидерландия с питане дали биха могли да ни продадат, или да ни дадат под наем употребявани самолети с цел придобиване на така наречената транзитна платформа.

„Тяхната експлоатационна годност изтича най-късно в края на следващата година. Ние така или иначе проучваме оферти за придобиването на употребявани самолети. Защо това да не са употребявани F-16, които би предоставила Нидерландия?", попита той.

Според Милен Керемедчиев без САЩ не бихме могли да говорим за някакъв напреднал стадий на преговори за покупката на тези самолети. „Те ще имат ключово решение дали да одобрят подобно предоставяне на самолети. Но не само ние сме държавата, която иска да придобие употребявани F-16. Това са най-търсените самолети в момента”, заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.