Историята на Бояна разказват Василена Гръбчева и операторът Росен Илиев

Тя е прекрасна млада дама, която има нужда от нашата помощ. Нужни са й 30 000 лева до 15 декември, за да замине за спешна операция във Франция. Операция, която ще спаси живота й и ще й позволи да се чувства, както тя самата казва - нормален човек.

Бояна Маринова е на 18 години и й предстои абитуриентски бал.

Момичето страда от спина бифида, хидроцефалия, неврогенен мехур и още доста усложнения в следствие на тези заболявания. Когато се ражда, лекарите предлагат на майка й Гергана да я остави в институция. Това не се случва. Оттогава Бояна е претърпяла 17 операции. През януари 2023 година й предстои нова операция, в Париж, Франция.

„Тя е животоспасяваща за нея, за да запазим бъбреците. Без тази операция може да се стигне до хемодиализа, да си загуби бъбреците”, обяснява майка й Гергана Маринова.

Подобна операция не може да бъде извършена в България, семейството има документ със становище на лечебно-контролна комисия. Здравната каса ще покрие разходите в болницата, но на семейството ще са нужни средства за следболничното лечение, с които не разполагат.

„След операцията ще трябват медицински консумативи, които ще й трябват до края на живота й , които на месец ще възлизат около 1000-1100-1200 лева”, обяснява майката.

До 15 декември семейството трябва да събере 30 000 лв.

„Май месец, дай Боже да е всичко нормално, ще е абитуриентка. Това си го мечтаеше тя за абитуриентската - да мине тази операция и да се чувства нормален човек”, разказва майката.

„Мечтая да уча в Благоевград, за биотехнолог. И да следвам мечтите си”, казва Бояна.

Историята на Бояна разказват Василена Гръбчева и операторът Росен Илиев. Повече вижте във видеото.

Ако искате да помогнете, може да го направите по банков път: 

Банка ОББ

BG90UBBS 80021002471716 

Гергана Спасова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.