Причината е отмяната на ограниченията в Китай на фона на разпространението на COVID-19

Комитетът на ЕС за здравна сигурност (КЗС) се събра днес на спешно заседание в Брюксел, за да координира отговора на блока след решението на Китай да отмени ограничителните мерки заради разпространението на коронавируса на фона на вълната от инфекции в страната, съобщи Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Китайските болници и погребални бюра са подложени на силен натиск, като скокът на новите случаи на КОВИД-19 изчерпа техните ресурси. Мащабът на епидемичния взрив и съмненията към официалните китайски данни накараха САЩ, Индия, Италия, Тайван и Япония да наложат нови правила за пристигащите от Китай, отбелязва Ройтерс.

ЕК съобщи в "Туитър", че КЗС се е събрал тази сутрин да обсъди ситуацията с КОВИД-19 в Китай и възможните мерки, които трябва да бъдат взети по координиран начин. Не се знае кога ще приключи срещата.

Все повече страни въвеждат COVID тестове за пътници от Китай

КЗС се състои от представители на министерствата на здравеопазването на 27-те страни членки под председателството на  Европейската комисия. Той се събираше често в разгара на пандемията от КОВИД-19 за координиране на общата европейска политика, отбелязва Ройтерс.

В внезапна промяна в политиката си, Китай започна този месец да облекчава най-строгия в света режим за борба с КОВИД-19, включващ локдауни и масово тестване, поставяйки изправената пред затруднения своя икономика в курс към пълно отваряне през следващата година. Това стана след протести срещу рестрикциите.

Отпадането на мерките обаче означава, че КОВИД-19 се разпространява до голяма степен неконтролирано и вероятно милиони хора се заразяват с вируса всеки ден, твърдят някои международни здравни експерти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

 

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Светослав Тачев, БТА