Коментар на Любомир Аламанов и доц. Татяна Буруджиева

ГЕРБ полагат усилия да постигнат разумните компромиси. Има политическа класа, която с цел отново да вземе гласове и да участва в управлението, обещава всякакви неща, а после си правят други договорки. Това е изнасилване на демокрацията, което не би се простило в нормалните страни. У нас все още нямаме демократични рефлекси. Това каза за "Твоят ден" експертът по комуникации Любомир Аламанов.

По думите му е добър жест връчването на програмата с приоритети на президента. "Изборите ще променят много, защото хората видяха, че с деструкция не става. Най-голямата опасност при третия мандат е липсата на отговорност", посочи той.

Ще има ли правителство на „Продължаваме Промяната” с втория мандат

От своя страна доц. Татяна Буруджиева смята, че няма политическа логика да се реализира втория мандат, но логика виждаме, че няма. "Аритметично или ще си осигурят подкрепа, или не. Големият проблем през последните 2 години е персонален, не е за политики. Лицата и политиците на ПП категорично са декларирали, че не могат да работят с другите. Дори да се постигне съгласие около декларация, остава въпросът как ще работят един с друг. Още по време на изборите беше ясно, че има вълна за съставяне на правителство около президента. Скандалите между тях обаче показват, че сами по себе си създават правителство. Никой не прави съществени усилия да преодолее себе си и тяснопартиените си интереси", заяви тя.

Според нея е възможно приоритетите на ПП да бъдат подкрепени в пленарна зала. "Стигнем ли до правителство обаче няма да има тази подкрепа, за да получат властта отново. В случая, ако приемем политиката като състезание, правилата се нарушават от втория, но ако го приемем като война, всичко е позволено. Глупава електорална грешка е да говорят само на собствените си избиратели. Разтакаването на мандатите е надежда, че поне с третия нещо ще се случи", смята политологът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.