Как се отразява това на състоянието им

В България пациентите, които лежат в реанимация, нямат право да бъдат посещавани от близките си. Според анестезиолози обаче, точно тези срещи помагат на болните да се подобри състоянието им.

„Контактът на болните с техните близки е от изключителна важност. Минимална част от нашите пациенти получават следоперативно едно объркване. Това са обикновено по-възрастни  пациенти, които поради самата операция, упойката, за кратко време губят връзка с реалността, губят ориентация за дата, за час от деня-светла, тъмна. И именно ролята на близките при тези пациенти е да ги подпомогнат в този процес на объркване. Те им казват, че мислят за тях, че ги чакат да се приберат”, обясни анестезиологът д-р Асен Гецов.

След контактът на близките с пациента, объркването постепенно отшумява.

„Пред царуваше едно мнение, че посещението на близките ще доведе до повече инфекции, до внасяне на бактерии в тези отделения, че контактът между болните и близките ще доведе до нестабилност и разстройване на самите болни. Но това в западните държави отдавна е изхвърлено. И там реанимационните отделения са достъпни за всички ”, уточни още д-р Асен Гецов.  

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.