От средата на миналата година глобените са двойно повече

Расте броят на шофьорите, които карат без винетка. От средата на миналата година глобените са двойно повече, обясняват от Европейския център за транспортни политики.

„За 12 календарни месеца - от ноември 2021 година до ноември 2022 година, са регистрирани близо 896 000 нарушения за водачи, които са управлявали без винетки, като това не са брой автомобили без винетка, това са хора, които по един, два, може и три пъти са били засечени да шофират без винетка”, обясни Диана Русинова.  

Ръстът на нарушители се забелязва от май месец миналата година. „Двойно се увеличават. Ние го отдаваме на по-скоро този традиционния трафик от чужбина, пътуващите за Турция, но след това ни направи впечатление, че през август, септември, октомври, ноември, тези нарушения не намаляват. Запазват се около 70 000 броя нарушения средно месечно. Това показва две неща. Безспорно системата работи. Второто нещо е, че явно хората масово забравят откога, докога важи винетката”, допълни Русинова.

Проблемът с електронните винетки е, че няма стикер, който да се залепва на стъклото. Така хората забравят кога изтича той. „И така много водачи забравят кога им изтича винетката и реално те, ако не си проверят в електронната система, няма как да разберат точно кога изтича. Има и много недобросъвестни водачи”, допълни експертът.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.