Темата коментира Цветелина Пенева

Изборите, които ще се проведат на 2 април ще бъдат при променени правила, това е анонсирано многократно и обществото е запознато. Новите моменти са видеонаблюдението. За пръв път ще се броят бюлетини и от хартиено, и от машинно гласуване. Това, което ни притеснява е, че липсва координация между различните институции.Това каза Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Нашият апел е всичко да се прави по максимално прозрачен начин, каза Пенева. Тя посочи, че са изпратили писмо до президента и министър-председателя за сформиране на Граждански борд за прозрачни избори.

Пенева каза, че институциите, които се занимават с изборите трябва да дискутират проблемите, които възникват и решаването им „на една маса“, прозрачно, публично, с онлайн излъчване на заседанията.

Тя посочи какви ще са функциите на Гражданския борд. „Там трябва да се поставят всички въпроси, които не могат да намерят своето решение или се решават така, че обществото не е уведомено за това. Говорим и за видеонаблюдението, и за избирателните списъци“, посочи Пенева.

ВИДЕОКОНТРОЛ ЗА ВОТА НА 2 АПРИЛ: Близо 12 хиляди камери ще заснемат преброяването на бюелетините

Пенева коментира видеонаблюдението по време на изборите и избирателните списъци, които се предоставят от ГРАО. Тя посочи, че по тези списъци трябва да се говори и да се проследява дали има „мъртви души“.

Пенева уточни, че заплащането на членовете на секционните комисии се е увеличило. Тя уточни, че това трябва да са хора с ценз.

Повече по темата вижте във видето. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.