Това каза Янис Иконому

Гръцкият правителствен говорител Янис Иконому обеща, че Гърция ще направи всичко възможно, за да предотврати повторения на влаковата катастрофа, при която загинаха 46 души, предаде телевизия „Скай“.

Иконому съобщи, че специалните съдебномедицински лаборатории на гръцката полиция са идентифицирали девет тела чрез ДНК анализ до момента. Правителството от първия момент е поставило акцент върху разпознаването на телата и подкрепата на близките на загиналите, каза той. Също така Иконому отбеляза, че държавата е длъжна да поеме отговорност за трагичния инцидент и да помогне на пострадалите. 

Правителственият говорител се позова на обявения тридневен национален траур и подчерта, че погребението на жертвите ще бъде на държавни разноски.

Гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис подаде оставка, а на негово място беше назначен Йоргос Герапетридис. Иконому посочи, че Герапетридис незабавно ще пристъпи към създаване на независима експертна комисия, която да разследва изцяло причините за инцидента и голямото забавяне на изпълнението на железопътните проекти.

Новият гръцки министър на транспорта: Експертна комисия ще разследва прозрачно причините за катастрофата

Иконому изрази дълбока скръб за трагичния железопътен инцидент и добави, че мобилизацията на държавния механизъм е била незабавна от първия момент. Той посочи, че министър-председателят е бил постоянно информиран за трагедията и вчера е отишъл на място, където е видял хода на разследванията за установяване на самоличността на изчезналите лица, а след това е посетил болницата в Лариса, където е разговарял с близките на жертвите, предаде агенция АНА-МПА.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че "трагична човешка грешка" е причина за катастрофата. В съда се намира обвиненият за отговорен за инцидента, началникът на гарата в град Лариса, който е направил пълни самопризнания.

Пътнически и товарен влак се сблъскаха челно във вторник вечерта в района на долината Темпе. Голяма част от загиналите са младежи на възраст 20-30 години.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: Ана Нацариду, БТА