Meta Platforms иска да измести социалната мрежа като „дигитален мегдан” на света

Компанията майка на социалната мрежа Facebook и платформата за предимно снимково съдържание Instagram Meta Platforms проучва планове за стартиране на ново приложение в опит да измести Twitter като „дигитален мегдан” на света, предаде Ройтерс.

Meta планира хиляди съкращения още тази седмица (ВИДЕО)

Приложението на Meta ще се базира на платформа, подобна на тази на приложението Mastodon - услуга, наподобяваща Twitter, която стартира през 2016 г. и сега има около 2 милиона активни потребители месечно.

„Проучваме самостоятелна децентрализирана социална мрежа за споделяне на текстови актуализации. Вярваме, че има възможност за отделно пространство, където създатели на съдържание и публични личности да могат да споделят навременни актуализации за своите интереси”, каза говорител на Meta пред Ройтерс в изявление, получено по имейл. От съобщението не става ясно, кога Meta планира да пусне новото приложение.

Facebook и Instagram въвеждат и платен абонамент

Съоснованата от Марк Зукърбърг компания, която отбеляза бум на потребителите след придобиването на Instagram и WhatsApp в началото на 2010 г., в последно време среща силна конкуренция от страна на китайското приложение за кратки видеоклипове TikTok. Въпреки това, месечните активни потребители на приложенията на Meta нараснаха с 4,2% през тримесечието на декември 2022 г. в сравнение с 8,8% ръст година по-рано.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Спас Стамболски, БТА