Вижте най-запомнящите се от тях

Въпреки големия блясък, Оскарите имат и друго лице, което е не по-малко интригуващо за зрителите. Това са скандалните моменти, които определено изобилстват в 95-годишната история на Оскарите. Вижте най-запомнящите се от тях.

1936

Сценаристът Дъдли Никълс отказва да получи статуетката

През 1936-та година Дъдли Никълс се отказва от наградата „Оскар” за най-добър сценарий за филма „Информаторът” на режисьора Джон Форд. Причината е подкрепата му към провеждащата се по онова време стачка на Американската гилдия на сценаристите. Това е първият случай на доброволен отказ от отличието. По-късно му пращат статуетката по куриер, но той я връща. През 1938 г. размисля и все пак я приема. Принципността на Дъдли не остава незабелязана. Впоследствие е избран за ръководител на Гилдията на сценаристите.

1938

Оскарът на Алис Брейди е откраднат от непознат

През 1938 г. Алис Брейди печели „Оскар” в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля за филма „В стария Чикаго”. Заради влошено здравословно състояние тя не присъства на церемонията. На сцената излязъл неизвестен мъж, който благодарил от нейно име и изчезнал. До ден днешен никой не е виждал нито него, нито статуетката. По-късно от Академията й връчват специален плакет.

1940

Расова дискриминация на церемонията

През 1940-та година актрисата Хети Макданиъл побеждава в категорията "Най-добра поддържаща актриса" за изпълнението си на Мами във филма "Отнесени от вихъра" на режисьора Виктор Флеминг и така тя става първата афроамериканка спечелила статуeтката. Признанието на Хети обаче не й спестява унижението да бъде расово дискриминирана. В хотел "Амбасадор", където е награждаването, входът за тъмнокожи бил забранен. Все пак, по настояване на продуцента Дейвид О. Селзник, тя е допусната в залата, но настанена на отделен стол в дъното. Въпреки ограниченията, победата и емоционалната реч на Макданиел й отреждат специално място в историята на Холивуд.

1973

Марлон Брандо и правата на индианците

Един от най-противоречивите моменти в историята на Холивуд е през 1973 г., когато Марлон Брандо се отказва от присъдената му награда „Оскар” за главната роля във филма "Кръстникът" на Франсис Форд Копола. Мотивът му е протест срещу политиката на САЩ за дискриминация на коренното население - индианците. Като свой представител той праща активистката Сачин Малкото перо от племето апахи. Тя излиза на сцената в национално облекло и държи няколко минутна реч за погазените права на индианците, след което си тръгва, без да вземе статуетката, която остава в ръцете на водещия Роджър Мур. След този случай Академията решава да забрани получаването на наградата от упълномощени представители.

Кои са най-големите конспирации на "Оскарите"

1974

Гол активист на сцената

През 1974-та година продуцентът Майкъл Филипс обявява номинациите в категорията "Най-добър филм", очаквайки към него да се присъедини Елизабет Тейлър, която ще връчи статуетката. Вместо нея обаче се появява чисто гол мъж, който притичал по сцената и се скрил зад кулисите. Оказва се, че това е активистът за правата на хомосексуалистите, художникът и фотограф Робърт Опел, който целял да привлече общественото внимание върху проблемите на сексуалните малцинства.

2000

Откраднати статуетки

През 2000 г., няколко месеца преди церемонията, са откраднати всичките 55 статуетки, предназначени за победителите. Според разследването крадците се оказват двама сътрудници на транспортната компания, която пренасяла наградите от Чикаго, където ги отливат, до Лос Анджелис, където гравират имената на победителите. 52 от статуетките са открити в контейнер за боклук до супермаркет. След това са почистени и връчени на победителите. Мъжът, който ги открива, получава 50 000 долара и два билета за церемонията.

2012

Саша Барън Коен с провокация на червения килим

Годината е 2012–та. Британският комик Саша Барън Коен се появява на церемонията в образа на героя си от филма "Диктаторът". Със себе си носи урна, в която уж бил прахът на севернокорейския президент Ким Чен Ир. Актьорът разпръснал праха над червения килим и посипал с него интервюращия го Райън Сийкръст. Службата за безопасност бързо прекратява акцията.

2016

Расистки скандал #OscarsSoWhite

През 2016 г. около наградите Оскар се разгоря скандал на расова основа. Чернокожи артисти и режисьори призоваха да се бойкотира церемонията заради отсъствието на афроамериканци сред номинираните в актьорските категории. В отговор на обвиненията, ръководството на Американската киноакадемия реши да включи представители на малцинствата в управителния й съвет. Най-известните активисти, които се застъпиха за расовото равенство в киното, бяха режисьорът Спайк Лий и съпругата на Уил Смит - Джейда Пинкет-Смит.

2017

„Ла ла ленд” вместо „Лунна светлина”

Безспорно един от най-големите гафове на Оскарите се случва през 2017-а година. Тогава легендарните актьори Фей Дън Уей и Уорън Бийти обявиха, че най-добър филм е „Ла Ла Ленд”. Екипът на продукцията се качи на сцената и дори произнесе благодарствено слово. След секунди обаче стана ясно, че с наградата всъщност е удостоен друг филм. Именно един от основните продуцентите на мюзикъла Фред Бергер видя грешката и обяви, че „Лунна светлина” е големият победител.

2019 - 1989

Церемонии без водещ

През 2019 година Академията покани Кевин Харт да бъде водещ на церемонията. Няколко дни по-късно обаче той отказа, тъй като се разгоря скандал с негови хомофобски изказвания. Актьорът поднесе извиненията си и заяви, че не иска да привлича вниманието върху себе си в звездната нощ, затова се оттегля . Така за първи път от 30 години, шоуто протече без домакин.

През 1989–та година вместо водещ да открие церемонията, актьорът Роб Лоу танцува с неизвестна дама, облечена като Снежанка. Резултатът е толкова катастрофален, че 17 от най-известните знаменитости, сред които Пол Нюман, Били Уайлдър и Джули Андрюс, пишат открито писмо, в което наричат събитието "позор, както за Америка, така и за цялата киноиндустрия".

2022

Уил Смит зашлеви Крис Рок

94-та церемония по връчването на наградите на киноакадемията беше белязана от грандиозен скандал. Крис Рок излезе на сцената, за да връчи стауетката за най-добър документален филм. В речта си той отправи шеговит коментар по адрес на Джейда Пинкет-Смит, която се появи на церемонията с късоподстригана прическа, тъй като страда от алопеция - заболяване, свързано със загуба на коса. Комикът сравни визията ѝ с тази на Деми Мур във филма „Редник Джейн“ и каза, че няма търпение да я види в продължението. Шегата му беше посрещната от актрисата с отегчено изражение, но далеч по-бурна беше реакцията на съпруга ѝ. Уил Смит нахлу на сцената и му зашлеви силен шамар….Всички в залата застинаха, а за да избегне неловката ситуация Крис Рок обяви, че това е „най-великата нощ в историята на телевизията”.

2023

Случаят „Андреа Райзбъроу”

Раздаването на Оскарите и тази година провокира скандал. В категорията за най-добра актриса попадна британката Андреа Райзбъроу от филма „Лесли“. Оказа се обаче, че тя намира място в престижния списък благодарение на агресивната кампанията на режисьора на продукцията Майкъл Морис, който ежедневно изпращал стотици съобщения и имейли до членове на Академията, с молба да гледат филма и да подкрепят Андреа. Факт е, че това проработи: Едуард Нортън, Кейт Уинслет, Дженифър

Анистън, Деми Мур и много други знаменитости дадоха високи оценки, а главната героиня се сдоби с номинация от 218 гласували за нея академици. Подобно използване на лични връзки и обсъждане на номинираните обаче се води "лобиране" и влиза в графата "строго забранено".

В крайна сметка, след проверка на Академията, се стигна до заключението, че проблемът "не е достигнал високо ниво и номинацията на актрисата няма да бъде отменена".

Мишел Йео

И само преди дни избухна скандал около номинациите за главна женска роля - Мишел Йео написа сподели и след това изтри статия на Вог, в която пише, че вече повече от две десетилетия победител в тази категория не е бил бял и трети Оскар ще затвърди статутът на Кейт Бланшет на титан в индустрията, но нуждаем ли се от още потвърждения, пита Йео.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.