Тя допълни, че се страхува от ескалация на напрежението

Решението на Кремъл да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус отекна и в България. Първият политически коментар направи вицепрезидентът Илияна Йотов. Според нея това е пореден знак, че напрежението от войната в Украйна ескалира. Седмица преди изборите вицепрезидентът коментира и че видеонаблюдението на вота вече води до редица притеснения.

След новината, че Москва ще разположи ядрени оръжия в Беларус, последваха реакции и у нас. Според вицепрезидента Илияна Йотова това показва все по-голямата нужда от започване на преговори в името на мира. “Дали можем да говорим на този етап за заплаха не мога да преценя. Със сигурност обаче напрежението ескалира. И когато говорим да се положат всички усилия и да се седне на масата за преговори - да се сложи начало на тези преговори. И като жена, и като майка определено се страхувам”, заяви вицепрезидентът. 

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

Тя коментира и изборите. 7 дни преди вота, вицепрезидентът каза, че ремонтът на Изборния кодекс е поставил много проблеми пред ЦИК. Един от тях е видеонаблюдението.

“Повече са въпросите, от колкото са отговорите . към това трябва да прибавим и може би основателния страх на хората, които ще участват в СИК, които определено се страхуват от видеонаблюдението, защото нямаше кой да ги успокои, че няма нищо страшно в това да бъдат заснети по време на самото преброяване”, коментира вицепрезидентът. 

Неяснотите около заснемането на преброяването дори отказвало хората да са част от секционните комисии, допълни още Йотова. И след като 48-ият парламент се провали сега очакванията са, че 49-то Народно събрание ще бъде по-продуктивно.

“Продължавам да се надявам да има редовно правителство, много силен и работещ парламент, който трябва да приеме бюджета, защото много трудно се работи с 1/12”, каза тя. 

Затова призова след изборите – партиите да проявят разум, а консултациите с тях да се проведат бързо. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.