Международната неправителствена организация наблюдава процесите в над 150 държави

Поредна лоша оценка за свободата на словото, борбата с миграцията и проявите на дискриминация у нас. Международната неправителствена организация за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“ наблюдава процесите в над 150 държави.

Сплашване на журналисти или неправомерни съдебни дела заради разследвания за правата на малцинствата или за корупционни схеми. Много случаи на дискриминация, които продължават, например, заради сексуалната ориентация. Повече домашно насилие по време на COVID-19, както и връщане на мигранти по родните им места, без значение дали имат нужда от защита. Това са част от проблемите, които установяват в годишния си доклад от „Амнести Интернешънъл”.

Като дете Веселин Гюров среща жестокостта на своите връстници – но решава да не се поддаде на натиска и расистките обиди: „Когато съм бил мъничък заради цвета на кожата. Имало е хора, които са ми помогнали и подкрепили - основно това е моето семейство”, сподели представителят на Младежкия център „Перник”.

"Амнести интернешънъл": Ситуацията със свободата на медиите в България се влошава

Затова, когато пораства, става образователен медиатор, за да подаде ръка на днешните деца, които срещат дори по-тежки форми на агресия у дома и в училище. „Когато някой е по-различен от останалите, било цвят на кожа, коса, облекло, младежите се сблъскват ежедневно с дискриминация. Чрез личния пример се опитвам да им покажа, че човек, ако учи, може да сбъдне мечтите си. Бих казал на всички младежи да мечтаят и да вярват”, подчертава Гюров.

Европейската комисия вече призова държавата ни да положи повече усилия в борбата с речта на омраза срещу хората от ромски произход. В годишния си доклад от „Амнести Интернешънъл” обръщат внимание и на притеснителното отношение към мигрантите по границата с Турция.

„Насилието по границите нараства. България, но и други държави в Европа насилствено отблъскват мигранти от границите си, без да проучат имат ли наистина нужда от закрила”, коментира директорът на „Амнести Интернешънъл” Нилс Муижниекс.

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България: Незаконни арести, проблеми с малцинствата и медийната свобода

От Фондация „Мисия Криле” са получили стотици сигнали през изминалата 2022 г. за неправомерно връщане на мигранти от страна на униформените по границата.

„Освен съобщаване за физическо насилие, изземване на ценности, телефони и пари, ни шокираха много унизителни практики. За събличане на дрехи и изтласкване по бельо, дори боси, хора в снега. Съобщават нерядко и за насъскване на полицейски кучета, някои от тях показват белези от рани”, каза Диана Димова - председател на „Мисия Криле”.

В доклада си за изминалата година от „Амнести Интернешънъл” обръщат специално внимание на проблемите в медийната среда. Според тях свободата на словото се потъпква заради контрола, налаган от олигарси. Случаите на заплахи и тормоз над журналисти зачестяват.

„Свободата на словото и на медиите в България наистина ни притеснява. Има съдебни дела срещу журналисти, повдигнати от бизнесмени и политици. Но и журналистите трябва да се противопоставят. И ние помагаме на активисти от вашия регион в съдебните дела, които водят”, посочи Муижниекс. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.