От началото на годината има 7 случая, при които се налага медицинска евакуация

Навръх Великден имаше спасителна евакуация по въздух с военнотранспортен самолет "Спартан" на родилка от сливенската болница "Д-р Иван Селимински" в София. Тя бе в критично състояние. Жената е с масивна кръвозагуба и лекарите се борят за живота й. В ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS капитан Евгени Златанов, командир на спасителния полет, разказа как е протекла организацията.

„Сигналът за родилка в критично състояние от Сливен получихме в 13 часа в неделя. За половин час всички се събрахме на работа. Излетяхме в 15:50, за 40 минути бяхме в Безмер”, заяви капитан Златанов.

Здравният министър за родилката: Била е със 70% кръвозагуба. Борим се за живота ѝ

По думите на помощник-капитана старши лейтенант Калоян Атанасов авиоекипажът е изчакал действията на медиците. Междувременно те са подготвили самолета за следващия полет.

„Турбуленция имаше на отиване към Безмер, на връщане времето се бе стабилизирало”, каза капитан Златанов. Той допълни, че тяхната авиобаза дава постоянни дежурства за случаи с медицинска евакуация.

От началото на годината има 7 случая, при които се налага медицинска евакуация. „Нашата база дава дежурства за аварийно спасително осигуряване. Има назначен екипаж, група за подготовка, шофьори”, обясни капитан Златанов. 

По-късно от частната болница, където се лекува жената, съобщиха, че състоянието й остава критично.

„Пациентката има нарушения в хемостазата, все още е на апаратно дишане, извършва се хемофилтрация и е без индикации за оперативно лечение. Етапната оценка на съзнание е без убедителни данни за такова”, се казва в съобщението. За здравето й се грижи мултидисциплинарен екип от специалисти, ръководен от проф. Николай Младенов, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в болницата.

30-годишната родилка все още е в кома, на апаратно дишане, а лекарите се опитват да овладеят загубата на кръв, която е достигнала близо 70%. Няма индикации за нужда от оперативно лечение, съобщават от болницата.

Добрата новина е, че за момента е събрана достатъчно кръв от дарители - това обявиха за Нова роднини на жената. Така на този етап акцията временно се прекратява. Само в Сливен днес доброволците са били над 40 души, а кръвният център е работил с удължено работно време - така общо около 50 сака с кръв и кръвни продукти са готови да отпътуват към София. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.