Правителство на всяка цена не е работеща формула, ако просто поставиш пионки, заяви бившият депутат от ПП-ДБ

Заради последните 12 години от развитието на България нямаме доверие да тръгнем с правителство с представители и на ГЕРБ. Затова за нас единственият работещ вариант да се преодолее недоверието е кабинет на малцинството, който да е подкрепен от повече партии. Колегите от ГЕРБ не са дали знаци срещу лицата в нашия кабинет, а срещу това, че няма политически лица от тяхната партия. Правителство на всяка цена не е работеща формула, ако просто поставиш пионки, на които друг да казва какво да правят. Това каза бившият депутат от ПП-ДБ Лена Бориславова за "На фокус".

"Вместо да чакаме, слагаме картите на масата с предложение как да се осигури мнозинство. Предложихме ротационното представителство. Предложихме управленска програма и кабинет, за да могат ГЕРБ да вземат своето решение. Нито за секунда не сме подвеждали българските граждани или ГЕРБ каква е нашата позиция. Ако партията на Борисов смята, че има по-добра реализация на първия мандат, да покажат каква е тя", заяви Бориславова. И допълни, че ДБ са предложили шест човека в кабинета "Денков", тъй като това е тяхната електорална тежест.

Бориславова: За да намалим драмата, ще прехвърлим информацията от Ексел в Word

По думите ѝ позицията на ПП е останала непроменена. "Трябва да търсим решения, не да се оплакваме и да обвиняваме всички останали, че са виновни. Визирам няколко от колегите от ГЕРБ, включително Борисов, който се развика на медиите. Ние сме готови да разговаряме за управленска програма. Хем не я харесват, хем я одобряват на 99%. Искаме да чуем техните коментари и да разберем каква е тяхната управленска програма. Да предложиш всички общински проекти първо да преминават през комисия в НС е точно противоположното на корупцията", коментира тя. И призова за професионално отношение и оставяне на емоциите на заден план.

Според нея е крайно време да се приемат ключовите закони, свързани със съдебната реформа. "Още тази седмица НС трябва да започне стъпки, за да покаже, че вижда България като модерна държава с контрол над всички. Невъзможни са компромисите с ценностите и обещанията ни, това включва и предложените министри в кабинета "Денков". Асен Василев успя върху чужд бюджет и в условията на няколко кризи да доведе бюджетният дефицит до под 3%. Не можем да сложим за финансов министър независим експерт, защото само на Василев имаме доверие, че няма да се поддаде на изкушението да е следващият в списъка "Магнитски". Нашите лидерите отстъпиха назад и показахме експертност, съчетана с политическа отговорност", заяви Бориславова. И категорично отрече да има отделни разговори между ДБ и ГЕРБ.

Тя смята, че ръководството на прокуратурата е загубило всякаква политическа и професионална приемственост и са членовете му са негодни за длъжностите си. "На Сарафов му отне пет дни, за да разбере, че е бил подведен. Не е ли имало кого да попита? Това е загува на обществено доверие в една институция, която и без това се ползва с ниско такова", подчерта Бориславова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.