Това научи NOVA от свои източници

Мария Габриел ще е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател. Това научи NOVA от свои източници. Засега информацията е неофициална, а от партията на Бойко Борисов отказват коментар. 

Часове след като стана ясна датата, на която президентът ще връчи първия мандат, от ГЕРБ-СДС обявиха - няма да върнат празна папката на държавния глава. От партията на Бойко Борисов вече са готови с името на министър-председателя.

В сряда кандидатът за премиер ще бъде представен в Народното събрание пред лидерите на другите формации. Без да казва име, Борисов описа кандидата - умен, красив и говори различни езици. Неофициално всички очакват това да е дългогодишният еврокомисар по иновациите Мария Габриел.

Решението на Румен Радев дава на ГЕРБ още една седмица за разговори. С име на премиер на масата те отново протегнаха ръка към вторите. „Слагаме на масата програмата, приоритетите, приемлив премиер и правим правителство. Категорично сме решени да го направим, каквото и да ни струва това. Ние не можем повече да разделяме партиите в парламента. Всички те са излъчени от българския народ и ще се съобразим с това. Нямаме изисквания към личностите в този кабинет. Няма значение дали са експерти, или партийни фигури, ще гледаме само дали си вършат работата", обясни Борисов.

Условието на ГЕРБ-СДС е едно, но ключово - победителят на изборите да излъчи премиер. Борсов не съобщи името на кандидат-премиера, но представи профила му.  „Ще предложим безспорен премиер. Във всички случаи – умен, красив, образован, интелигентен, езиково знаещ много повече от ПП.

От „Продължаваме Промяната - Демократична България” отказаха да коментират изявлението на ГЕРБ-СДС, но с уточнението, че няма промяна в  позицията им да  не подкрепят правителство с първия мандат. От „Възраждане” са категорични - личностите остават на заден план, важни са платформите и програмите

Най-малките в парламента изчакват предложението на ГЕРБ-СДС, преди да обсъдят решението. „Мария Габриел е добър вариант, защото е вършила добра работа”, смята Станислав Балабанов от „Има такъв народ”. ДПС и БСП отказаха коментар, преди да чуят официално предложението на ГЕРБ в Народното събрание. Опитите ни да се свържем с Мария Габриел за потвърждение останаха без резултат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.