В първата група ще участват 50 български лекари и медицински сестри

На 15 май стартират курсовете за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха в базата за обучение на Военномедицинската академия-София. В тях ще участват 43 лекари, 8 лекари-специализанти, 46 медицински сестри, 5 акушерки, 3 парамедици и 1 лекарски асистент, съобщават от Министерството на здравеопазването.  

Държавният авиационен оператор: България да купи още 2 медицински хеликоптера

Кандидатите са от 17 болници, 4 центъра и филиал на спешна медицинска помощ в София, Бургас, Гоце Делчев, Монтана, Панагюрище, Плевен, Разград, Сандански и Шумен. Това е първата група, която ще премине обучителния курс. Предстои сформиране и на втора група.

Изграждат хеликоптерни площадки край болниците в големите градове

Отново в понеделник се създава и Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). Правилникът за дейността на ЦСМПВ се изработва към момента и предстои да бъде качен за обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването.

Кога можем да очакваме първите медицински хеликоптери у нас?

Първите хеликоптери се очаква да бъдат в България през юни тази година. А до края на 2026 година се предвижда страната ни да разполага с шест хеликоптера за оказване на спешна помощ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Иван Иванов