Пратката е на стойност 250 милиона долара

Арменските власти обявиха днес, че са заловили повече от един тон кокаин на стойност около 250 млн. долара, което е една от най-големите заловени пратки с наркотици в историята на малката кавказка държава, предаде Франс прес. Пратката от Еквадор е поръчана от арменска компания и е транспортирана до Армения през Панама, Италия и Грузия, се казва в изявление на арменската служба за национална сигурност.

Новината идва ден, след като италианската полиция залови 2,7 тона кокаин, скрит в палети с банани от Еквадор. Пратката, задържан в Италия, чиято стойност се оценява на около 800 млн. долара, също е била предназначена за Армения. Образувано е разследване, съобщи арменската главна прокуратура.

ГОНКА В МОРЕТО: Зрелищно преследване на наркодилъри в Испания (ВИДЕО)

Трафикът на наркотици бележи увеличение в бившата съветска република, която има около три милиона жители, посочва АФП. Миналата година в Армения са регистрирани 743 случая на наркотрафик, в сравнение с 420 през 2021 г. Това рязко увеличение постави арменското правителство под обществен натиск.

Откриха близо 2 тона кокаин в морето край Сицилия (ВИДЕО)

През февруари вътрешният министър Вахе Казарян си навлече гнева на арменските депутати заради разрастващия се трафик на наркотици. Опозиционният депутат Агнеса Хамоян осъди във Фейсбук "ужасяващата статистика", която според нея показва, че "държавата не предприема никакви сериозни мерки", за да спре това зло. Тя също така обвини "висши държавни служители", че са замесени в трафик на наркотици. Като цяло броят на престъпленията, извършени в Армения, се е увеличил с повече от 24 процента спрямо миналата година, отбелязва АФП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Алексей Маргоевски, БТА