Вероятно извършителите не са българи, смята журналистът

Един от последните бизнесмени, сочени за митични босове на ъндърграунда, беше убит вчера в Кейптаун. Става въпрос за Красимир Каменов, известен като Къро. Главният прокурор Иван Гешев, който наскоро извади СРС-та, за които се твърди, че са с участието на Къро направи кратък коментар - дали мутренските времена не се завръщат.

„Това е брутално мафиотско убийство, което в България отдавна не се е случвало. Вероятно извършителите не са българи, за поръчителите – едва ли някой ще научи”. Това заяви Кирил Борисов, журналист от „24 часа” в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Мотивите за хипотезата му са, че в държавата, където е станало убийството, няма правна регламентация с България. „В тази държава се случват изключително много подобни поръчкови убийства. Разследването ще се води там. Колко от поръчковите убийства в последните 20 г.  години бяха разкрити”, запита журналистът.

Напоследък имаше няколко поръчкови убийства в България, в последните 3-4 години, 70% от тях са разкрити, уточни той.

„Пластовете в престъпния свят се разместват заедно с политическата и съдебната власт. Не може толкова години да няма разместване на пластовете. Там някъде биват нарушени или бизнес интереси, или престъпни интереси”, каза Борисов.

Според него е възможно мотивите за убийството на Красимир Каменов – Къро да се коренят и в Южна Африка. „Публична тайна е, че групировката, от която излиза, се е занимавала с наркотици”, обясни журналистът.

„Повечето хора си мислят като нас – че има връзка между разкритията на прокуратурата и това брутално убийство”, изрази една от версиите за смъртта на Къро разследващият журналист. По думите му Къро е бил човек с много контакти, които знаят много, включително за корупция в институциите. „В ситуация, в която държавата го обвинява за виновник, че прави заговор срещу нея, е възможно той да е потърсил съдействието на чужди институции, за да се защити”, каза Борисов. Къро е бил в бизнеспартньорство с Таки.

В началото на разговора бе представено интервю с журналист от кейптаунската медия - Eyewitness news, който пристига с екип на мястото на инцидента. С колегата ни от Южна Африка - Нчучузело Нене разговаря международният ни редактор Яна Николова.

„Днес бях на местопрестъплението, където четирима души бяха убити в Константия. Полицията ни каза, че всички загинали са от български произход. Имаше засилено полицейско присъствие – детективи и криминалисти претърсваха мястото за улики”, каза Нчучузело Нене. По думите му властите не са дали допълнителна информация за идентичността на убитите – само, че става въпрос за две жени и двама мъже на възраст между 40 и 50 години. Според полицията, те са били застреляни. „Но все още не е ясно колко изстрела са били произведени. Но са били убити в дома си”, обясни южноафриканският журналист. В този квартал рядко се случват подобни неща, защото това е много хубав квартал, зелено предградие, където повечето богати хора живеят. „Такива неща рядко се случват там, така че когато това се случи – беше сериозен шок, защото не сме свикнали да виждаме подобни неща в този квартал”, каза Нене.

Съседи да убитите и зяпачи не са пожела да разговарят с медиите за това какво са видели или какво са чули. „Имаше много полиция на местопрестъплението. Претърсваха района и събираха улики. Не ни позволиха да се приближим до мястото, където беше станало убийството. Така че бяхме на няколко метра от там. Мястото беше обградено с полицейски ленти, така че не успяхме да се приближим. Но бяхме достатъчно близко, за да видим как полицаите влизат и излизат от къщата”, обясни Нене.

Запитан дали става въпрос за криминален случай – като опит за кражба, например или за нещо по-сериозно, защото се предполага, че сред убитите е човек, който се е издирвал с червена бюлетина от Интерпол, той каза, че местните власти не са потвърдили това. Видяхме по българските медии информация за неговата самоличност и за всички обвинения срещу него. Но нашите разследващи казват, че на този етап мотивът не е известен – защо са били убити и дали са били замесени в някаква криминална дейност, допълни Нчучузело Нене.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook