Митингът беше организиран на датата на първите свободни избори в Полша

Огромно множество се събра във Варшава за шествие на опозицията. Според медии 500 хиляди души са участвали в митинга, който беше свикан под мотото "Свободна, европейска Полша". Целта на либералите беше да покажат, че имат широка подкрепа след 8 години управление на националистите.

Митингът беше организиран на датата на първите свободни избори в Полша след падането на комунизма. СЛледващият парламентарен вот ще се проведе през есента. Въпреки критиките за ограничаване на демократичните и граждански права, управляващите се радват на популярност. Тя се засили от твърдата им линия за подкрепа на Украйна срещу руската агресия, която съвпада с настроенията в обществото.

Полша затвори границата си за камиони от Беларус и Русия

"Първата стъпка към победата е да заявим силата си. Ние сме тук днес, за да може Полша, Европа и светът да видят колко сме силни, колко от нас са готови, точно както преди 30-40 години, да се борят отново за демократична и свободна страна, за нашите права. Този глас няма да бъде спрян. Този гигант се събуди и съм горд, че мога да бъда тук и да кажа: "Ние ще победим"!", заяви Доналд Туск, лидер на Гражданската коалиция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.