Това сочат данни на Евростат

Еврозоната е изпаднала в техническа рецесия през първите три месеца на 2023 г., сочат данните на Евростат. Икономиката ѝ се е свила с 0,1 на сто през първото тримесечие спрямо периода от октомври до декември миналата година. 0,1% е спадът, който бе регистриран и през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходните три месеца.

Две последователни тримесечия спад на икономиката се дефинират като техническа рецесия. Мнозина анализатори прогнозират, че забавянето може да се задълбочи през годината, тъй като потреблението е ударено сериозно на фона на все още високата инфлация и високите лихви.

Прогноза: Германия ще избегне рецесията

През май Евростат публикува предварителни данни, с които на тримесечна основа бе регистриран минимален ръст, но преразглеждането се е наложило заради втората оценка на германската икономика – най-голямата в Европа. Отрицателен растеж за същия период е регистриран в Гърция, Ирландия, Литва, Малта и Нидерландия.

На годишна база брутният вътрешен продукт в еврозоната се е повишил с 1%. В целия Европейски съюз повишението е същото.

По-рано през деня Националният статистически институт публикува данни, че по предварителна оценка за първото тримесечие българската икономика е нараствала с 2,3 на сто спрямо същия период на миналата година и с половин процент спрямо предходните три месеца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.