Има ли напрежение между двете партии?

България с две номинации за български еврокомисар. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ издигнаха жена и мъж. Темата срещна критики от страна на президентската институция. На този фон, лидерът на ГЕРБ и бившият главен прокурор влязоха в задочен спор.

В парламента първи Даниел Лорер обяви, че ще е кандидатурата на „Продължаваме Промяната - Демократична България” за еврокомисар. „Аз ще съм едната от двете кандидатури за еврокомисар”, каза той.

ГЕРБ номинира Илиана Иванова за еврокомисар

Последва номинацията от страна на ГЕРБ: „Илиана Иванова - член на Европейската сметната палата. Много познато лице в Брюксел”, посочи лидерът на партията Бойко Борисов.

От ГЕРБ припомниха, че от 2009 г. до 2012 г. тя е била член на Европарламента. През Facebook Иванова благодари на Борисов за доверието и написа: „Винаги съм изпълнявала задълженията си с професионализъм и интегритет, представлявайки страната ни в Европа през последните 14 години. Ще продължа да го правя”.

Номинациите очертаха сблъсък на мнения от коя партия трябва бъде новият български комисар.

„Естествено от победителя на изборите. Те първо нямат политическо семейство”, каза Борисов.

„Градивно напрежение винаги има, вие го виждате и в Народното събрание. Важно е България да се движи напред”, смята Лорер.

Лорер потвърди: Кандидат съм за еврокомисар

Критика имаше от вицепрезидента Илияна Йотова. Във Facebook тя написа: „Винаги съм смятала, че решението за ресора на българския комисар не може да се взема „на тъмно”.

Извън тази тема, в кулоарите Борисов направи първи коментар след отказа за ДНК тест по случая „Барселонагейт”. „За чужди деца да давам проба… Вие дадохте ли за вашите деца, я престанете”, поиска той.

Борисов атакува директно бившия главен прокурор Иван Гешев заради исканите имунитети на депутати. „За пореден път някой, който иска да прави политическа партия, се занимава с Борисов, дори нарушавайки и служебните си ангажименти. Визирам Иван Гешев. Видно и очевидно е, че Гешев тръгна да прави партия, нападайки мен и Кирил Петков, за да дискредитира тези имена, защото му пречат на политическия проект”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Йотова за избора на еврокомисар: Търсим работа на човека, а не човек за работата

Кирил Петков не коментира случая, но Гешев отговори: „Борисов влезе в политиката на гърба на Живков и на царя, затова си мисли, че всички други са като него”. И добавя: „#ВремеЕдаИзметемПолитическияБоклук”.

Борисов се разграничи от смяната на Гешев с Борислав Сарафов. „Не съм участвал в свалянето на Гешев. Не познавам никого от прокурорската квота. Нито в избора на Сарафов”, уточни лидерът на ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.