Покривът в дома на Еленка Петкова

След градушката в Плевенско - продължава разчистването на щетите. Десетки къщи в Радишево и Садовец са с компрометирани покриви. Земеделски производители разказаха пред NOVA, че реколтата им е напълно унищожена.

И днес хората продължиха работата по разчистеното на своите домове, дворове, покривни конструкции заради бедствието, което ги сполетя преди два дни. Надяват се на помощ от държавата, а малцина са онези, които имат застраховки.

„Все едно с картечници са ни обстрелвали”: Щети за хиляди след мощните бури в Северна България (ОБЗОР)

Еленка Петкова от Радишево живее в една от най-засегнатите къщи. Спалнята и дневната на възрастната жена са опустошени. Жената няма застраховка. Пенсията стига за храна и лекарства. Надява се на помощ, за да възстанови покрива и прозорците.


Земеделските производители също отчитат сериозни щети. „За мен щетите са 100%. От 1-ви август трябваше да берем динята. Вече природата ни помогна, та ги обра”, коментира Петър Пешев.

Застраховка на реколтата си той няма. Разчитал на близките площадки против градушки. „След града се изстреляха няколко ракети, колкото да се отбие номерът”, коментира той.  

За NOVA от Агенцията за борба с градушките обявиха, че направили нужното, за да предотвратят по-сериозни щети. „Агенцията за борба с градушките е най-добре работещата структура в МЗ”, поясни министърът на земеделието Кирил Вътев.

Земеделският министър Кирил Вътев заяви пред NOVA, че обезщетения за производителите ще има. Това е и тяхната надежда - да покрият разходите, за да засеят нова реколта за догодина. Щети има и при полетата със слънчоглед и царевица. Там все още има надежда за добив на някаква реколта.


Какви са щетите след силните градушки в Северна България (ВИДЕО+СНИМКИ)