Насилието било упражнено пред очите на 16-годишната дъщеря на съпрузите

Нов случай на домашно насилие в Бургас. 48-годишна жена и баща ѝ заявили пред полицията, че са бити безпричинно от криминално проявения съпруг на жената, който им нанасял удари с ръце. Пострадалите имали видими следи от наранявания по лицето, кръвотечение от носа и рани по главата.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Актрисата Яна Маринова за домашното насилие

Сигналът е подаден на 2 август в полунощ. Служителите от РУ 02 Бургас се отзовават в ж.к. "Славейков", където са установяват 45-годишен бургазлия, съпругата му, 16-годишната им дъщеря и бащата на бургазлийката - на 78 години.

Нападателят е задържан за срок до 24 часа. Тестван е с дрегер за употреба на алкохол като той отчел 1.74 промила.

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНАТА АГРЕСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

По данни от  полицията мъжът, който работи в чужбина и се прибира рядко в Бургас, е арестуван по същото обвинение точно преди година. Тогава не била издадена заповед за защита от домашно насилие, тъй като съпругата му не пожелала. Съседи обаче помнят скандала.

Работата по случая продължава. От НПО, работещи по проблемите на насилието над жени и деца в Бургаска област, отчитат ръст на сигналите след масовите протести в подкрепа на обезобразеното 18- годишно момиче от Стара Загора. „За тези два дни вече имаме четвърти сигнал. В момента за две от жените пишем молби за заповед за защита към Съда и една настаняваме в кризисния център”, посочи Диана Видева, която е член на УС на Асоциация „Деметра”.

А жените, оказва се, са не само от Бургас. „Другият случай е от снощи. Жена - бременна, в напреднала бременност, която е жертва на физическо насилие от страна на съжителя. Прегледана е и всичко е наред с нея и детето”, каза директорът на Кризисен център за лица, жертви на домашно насилие в Бургас Искра Делчева. От неправителствения сектор настояват за бързи промени в Закона за защита от домашното насилие. Искат пострадалите да могат до три месеца със задна дата да подават молба за защита, а не както е сега - само месец назад. И още: На втория акт на насилие да се търси по общ ред наказание и да бъде преследван извършителят, а не да се изчаква пострадалото лице да поеме отговорността за своята защита.

Мъжът е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие на повече от едно лице. Предстои да бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.