За първи път от 20 години насам има поражения в такъв размер, посочват търговци

Разбити са сергии на пет от шестте търговски павилиона на паркинга в подножието на археологическия комплекс "Перперикон". Пострадалите наематели казват, че преди този случай е имало посегателства, изразяващи се в разбити врати на павилиони, но без съществени кражби. За първи път от 20 години насам има поражения в такъв размер, посочват търговци. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сигналът за изпочупените маси е подаден към 7 ч. Дежурна група извършва оглед на мястото, за да се изясни какво точно се е случило и какво е причинило изпочупването на дървените съоръжения. По случая работи разследващ полицай.

Предполагаема версия е, че автомобил влиза на паркинга с висока скорост и се забива в един от търговските обекти. След няколко опита шофьорът успява да измъкне автомобила, но оставя счупени части. 

Според потърпевшите наематели, автомобил се е врязал в сергиите. Идвайки тази сутрин са видели части от кола сред изпочупените сергии. Според тях става въпрос за инцидент вследствие на гонка. 

Започна археологическият сезон на Перперикон

По думите на археолога проф. Николай Овчаров няма камери и охрана на археологическия комплекс към момента. По проект трябва да има, но инцидентът се случва точно преди тяхното поставяне и назначаването на охранители.  

„Случило се е, каквото се е случило. Лошото е, че в момента се излагаме пред света. В момента е най-наситеният период на "Перперикон", като само вчера са минали над 1000 човека. Това, което днес ще видят посетителите, са разрушени павилиони“, каза още Овчаров.

Освен поставянето на камери и охрана, наемателите на павилионите предлагат и поставянето на бариера преди паркинга в подножието на археологическия комплекс, за да се ограничи достъпът на автомобили в тъмните часове на денонощието, когато се случват гонки и дрифтове.

След приключване на разследването се очаква да бъде назначена денонощна охрана. 

Археолози откриха нови находки на Перперикон