Това може да се случи още на 1 януари 2024 г. или отложено най-късно на 1 януари 2026 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изразява принципно несъгласие с предложения пазарен модел и с конкретни разпоредбите от проекта за промени на Закана за енергетиката (ЗЕ). Позицията е публикувана на сайта на КЕВР.

Вместо балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, предложеният модел, при настоящата пазарна ситуация, може да доведат до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още на 1 януари 2024 г. или отложено най-късно на 1 януари 2026 г., се посочва в Становището на КЕВР. Промяната на досегашния модел следва да се извърши поетапно, под формата на плавен преходен период от най-малко 2-3 години, а не изведнъж.

КЕВР: Няма нарушения в априлските сметки за парно на "Топлофикация София"

Комисията смята, че премахването на регулирания пазар на едро, считано от 1 януари 2024 г. ще създаде непреодолими трудности най-вече за крайните снабдители да осигурят необходимите им количества електрическа енергия за покриване потреблението на крайните битови клиенти. 

„Булгаргаз” внесе предложение за цената на газа за септември

Това се налага, поради обстоятелството, че все още са налице значителни разлики в ценовите нива на регулиран и свободен пазар на електрическа енергия на дребно, които могат дори да се разширят с оглед пълната непредвидимост на ключови фактори - геополитическата обстановка, търсенето на енергия в световен мащаб, действията на основните централни банки и др. 

Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима, заяви омбудсманът Диана Ковачева. Ковачева изпрати вчера възражения до министъра на енергетиката Румен Радев във връзка с предложенията за промени в Закона за енергетиката. Според нея не са защитени в достатъчна степен правата на гражданите и спорните текстове следва да бъдат преразгледани.