Тарифата е формирана след анализ на данни от „Булгаргаз”

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в специализиран състав „Енергетика“, обсъди доклад във връзка с внесеното на 10 август заявление на „Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване на цена за септември. По нея общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите, докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора. След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ от 1 септември да бъде 59,27 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Тази цифра включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността „обществена доставка“ според наредбата за регулиране на цените на природния газ, както и компонента по наредбата, покриваща разходите на „Булгаргаз" за съхранение на количества в хранилището „Чирен“.

КЕВР: Предлаганите промени в Закона за енергетиката може да доведат до рязък скок в цените на тока за бита

В заявлението на „Булгаргаз“ са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. Общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три различни източника. В ценовия микс за септември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 53,84 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил два договора за септември за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за следващия месец - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.