Снимка: iStock
Поскъпват повечето плодове и зеленчуци
Индексът на тържищните цени, който отразява движението на стойността на хранителните стоки на едро в България, тази седмица се повишава с почти 1% до 2,164 пункта. Равнището на индекса в началото на годината беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,4 пункта.
Обикновено цените на храните са най-ниски през лятото, и то заради сезонното поевтиняване на плодове и зеленчуци.
Инфлацията в ЕС и еврозоната спада
Плодовете, чиято цена се следи от Държавната комисия по стоковите борси и тържища, поевтиняват. Пъпешите губят 3,4 на 100 до 1,40 лв. за килограм. Спад се отчита и при дините - с почти 10% до 0,77 за кг, а при ябълките от внос - с 4%. Бананите поскъпват леко с над 1% до 2,73 лв. Лимоните струват до 2,93 лв. Прасковите прибавят нови близо 7% увеличение.
При зеленчуците цените и тази седмица се движат разнопосочно. Картофите поскъпват с 3 на сто до 31,37 лв. на кг, зелето - с 5,4% до 1,18 лв. за кг. Оранжерийните краставици продължават да вдигат цената си с почти 18% до 3 лева за килограм. Доматите поскъпват с 1,7% до 2,42 лева. Зелените чушки поевтиняват през седмицата с 8,3 на 100.
Редактор: Маргарита Стоянчева