На обекта се извършват проверки

Откриха бащата на малолетното дете, което беше заснето да реди павета в София, съобщиха от Главната инспекция по труда, която се самосезира. Кадрите с момчето обиколиха социалните мрежи и предизвикаха вълна от коментари.

Три дни изненадващи проверки бяха необходими на инспекторите, за да установят кой е бащата на детето, полагащо павета на оживен столичен булевард. Тепърва ще стане ясно какви санкции ще бъдат наложени.

От Инспекцията по труда уточняват, че неглижирането на родителските задължения е извън тяхната компетентност. Всички факти, които са установили при проверката, ще бъдат предоставени на органите за закрила на детето. Междувременно, проверката на място е установила и други сериозни нередности.

Детето, което реди павета в летните жеги, е забелязано от Теодор Михайлов. „В най-голямата августовска жега да има хлапе на видима възраст 8-9-10 години… Да мъкне плочки и да чука с чук. Няма шапка, няма ръкавици, няма каска, няма нищо. Това дете са го видели хиляди, които минават оттук, но на никого не му прави впечатление, дори и на надзора на обекта”, каза той.

Мъжете, работещи на обекта, твърдят, че не знаят чие е детето. „Знаем, че е на някого от обекта, но нямам представа на кого точно. Тук са много работници от различни фирми. Това дете ни докара само проблеми”, посочи работникът на обекта Ивелин.

Кадрите с детето провокираха вълна от коментари в социалните мрежи. Доведоха и до самосезирането на Главната инспекция по труда. Инспекторите са направили няколко внезапни проверки през последните дни. Докато най-накрая не открили бащата на момчето.

„Непълнолетните лица не могат да изпълняват дейности, които биха навредили на тяхното психическо и физическо здраве, когато говорим за повишен риск от трудови злополуки, каквото е строителството”, обясни главният експерт в ГИТ Ваня Джупанова.

Освен малолетното момче, на обекта инспекторите се натъкнали и на други нередности – работници без предпазни средства. Трима от тях не са имали и сключени трудови договори. Санкцията за това нарушение е между 1500 и 15 000 лева за всеки отделен случай. Освен това, работодателят губи право и да участва в обществени поръчки за срок от три години.