От здравното министерство заявиха, че се извършват проверки

Отново напрежение в най-голямата АГ болница у нас – „Майчин дом” в София. Бивши и настоящи лекари излязоха с обвинения към ръководството за нередности и злоупотреби в здравното заведение. На свой ред техни колеги категорично отхвърлиха обвиненията.

Напрежението има предистория - освобождаването на д-р Елена Георгиева, която беше началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. След това последваха протести. Д-р Георгиева и част от колегите й подадоха сигнали за нарушения в болницата. От изводите на Медицинския надзор стана ясно, че директорът на лечебното заведение – проф. Иван Костов, е получил за три години и половина възнаграждения от над 1 млн. и 600 хил лв.  В писмена позиция той обясни, че сумата е два пъти по-малка.

На пресконференция в БТА свикана от бивши и настоящи служители на „Майчин дом” проф. Иван Костов беше обвинен в злоупотреби.

„Професорът назначава двама управители на Медицински център „Майчин дом" - д-р Диков и д-р Георгиев. Двамата са с безсрочни договори. После те сключват с него консултантски договор със самия директор, който всъщност отново е безсрочен. Той е граждански, но безсрочен, което го превръща в прикрит трудов договор”, обясни д-р Елена Георгиева.

Последва отговор от директорът на медицинския център.

„Договорът на проф. Костов не е изключение, а определен спрямо методиката за възнаграждения в медицинския център. Причината да получава по-голяма сума е, защото услугите, които предоставя са с по-висока стойност”, поясни д-р Георгиев.

По-рано от документи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" стана ясно, че по различни договори към болница „Майчин дом”, нейният директор е получил близо 1 млн. и 600 хил. приходи за три години и половина. Днес проф. Костов в писмена позиция отхвърли тези твърдения и заяви, че сумата е два пъти по-малка.

„Посочоченото в констативния протокол  е невярно поради допусната техническа грешка по време на съставяне на протокола”, коментира Петко Панов, икономически директор на „Майчин дом”.

Професор Костов беше обвинен от бившия си служител д-р Алън Начев, че е работил е почти еднолично с робота “Да винчи”, а това му носело още приходи.

„С този робот единствено, основно работи Костов и в този доклад пише, че има 86 операции на година, по операция и половина на седмица. Тоест хирурзите, които сме с най-големия онкогенекологичен опит сме лишени от работа с робота”, обясни Начев.

От болницата отговориха, че имат 2 лекарски екипа по роботизирана хирургия и обучават трети. От здравното министерство обясниха за NOVA, че във връзка с подадени сигнали срещу лечебното заведение са извършвани и продължават да се извършват проверки от различни институции. В това число НЗОК, Главна дирекция „Национална полиция“ и КПКОНПИ. Продължава и проверката на Прокуратурата. Съгласно постъпило писмо от Министерство на финансите, сигнали за дейността на „Майчин дом“ са изпратени и до Агенцията за държавна финансова инспекция. След приключване на всички проверки, резултатите ще бъдат разгледани от Министерство на здравеопазването за последващи действия.