Очерта се сблъсък между намеренията на партиите и президентската институция

Старт на парламентарната процедура за промяна на Конституцията. Дебатът в ресорната комисия сблъска позиции заради готвените промени. Вносителите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС чуха редица критики от съдебната власт и президентската институция.

Предложенията за конституционни промени срещнаха критики в частта за съдебната власт от заинтересованите страни.
"След като сме имали неблагоразумието да променяме главата Съдебната власт на Конституцията, сега ще трябва да имаме търпение да изслушваме Съдебната власт", заяви Радомир Чолаков, ГЕРБ.

ВСС не приема по-голяма част от предложените промени в Конституцията

"Ще ви моля за известно търпение. Аз ще коментирам единствено предлаганото изменение на нормения комплекс, като считам, че то не само няма да доведе до целения от вносителите резултат, но което е важно ще компроментира принципите на правовата държава", посочи Елена Каракашева, заместник-главният прокурор.



Втората ключова линия - служебните правителства. Очерта се сблъсък между намеренията на партиите и президентската институция, заради опита да се ограничат правомощията на държавния глава. Според текстовете той ще може да посочва служебен премиер измежду трима - председателят на НС, този на Върховния касационен съд и управителя на БНБ.

"Изразяваме несъгласие. Когато се предпирема ограничаване до степен отнемане на правомощия на директно избиран от народа висш държавен орган какво настъпва? Ами настъпва дисбаланс", каза Емилия Друмева, съветник на президента. 

От ВСС не виждат достатъчно мотиви за предложените промени в Конституцията

"Следва да се върви към по-експертен характер на възможните позиции, между което да бъде сведен изборът. Така, че служебния кабинет да се фокусира върху провеждането на изборите без да се намесва в кампанията като политически субект", съобщи Никола Минчев, заместник- председател на НС.

Като крайно недостатъчно определиха от Висшия адвокатски съвет времето за изразяване на становища. И си послужиха с цитат на акад. Петко Стайнов.
"НС не трябва да е ковачница на законите, а лаборатория. И в тази лаборатория да влизат химици с кадифени ръкавици да пипат законите", уточни Ивайло Дерменджиев, Висш адвокатски съвет.

Според процедурата - гласуване в комисия не се провежда. Предстои изготвяне на доклад и внасянето му в пленарната зала за дебат и първо гласуване на промените в Конституцията.