"Перфекционизмът, към който много жени се стремят, е далеч от реалността", сподели пластичният хирург д-р Александрос Лафчис

За обезобразените от естетическата хирургия, за истинските рани, които могат да зараснат напълно и за изложбата „Отново себе си”, говори пластичният хирург доктор д-р Александрос Лафчис.

"Всичко в една жена е едно излъчване. Погледът, усмивката и силата в нея. Това я прави красива, а не нещо друго", сподели в студиото на „Събуди се” той. 

Според него много от тенденциите се определят от социалните мрежи, но всеки може да определи, дали да ги приеме или не.  „Много неща се промениха. Въпреки това, отново има хубави жени в България. Тенденцията към уеднаквяване, малко ме притеснява. Другото, което е много странно е, че колкото по-хубава е една жена, толкова повече се съмнява в качествата си. Не мога да си го обясня. Според мен това е по-сериозен проблем, който е вкоренен в обществото. Всеки ден консултирам жени, и то хубави, които нямат абсолютно никаква нужда от корекция. Те, обаче, са с най-голямо желание  да променят себе си”, каза доктор Лафчис.  

ТРАНСФОРМАЦИИ: Колко платиха звездите, за да променят външния си вид (ГАЛЕРИЯ)

Той подчерта, че когато не е съгласен с корекциите, които една жена иска да си направи, го споделя, но не винаги успява да наложи мнението си. 

Лекарят уточни, че възрастта на жените и мъжете, които искат да променят себе си, започва да спада драстично. „Има момичета на 18-години, които търсят промяна. Човек на 18 години, който още не е осъзнал себе си, взима драстични решения, за които после може да съжалява. Те не осъзнават, че това е хирургия”, добави той.

Според него, това, което най-често искат да променят са черти от лицето или тялото.  „Стремим се към някакъв перфекционизъм, който, обаче е далече от реалността - и от хармонията, която има в природата, както и от красотата”, подчерта той.

Защо все повече жени си оперират брадичката

Лекарят посъветва пациентите преди да предприемат промяна, да помислят. Лафчис уточни, че смисълът на пластичната хирургия  е не да променя, а да вдъхва самочувствие, като премахва малки недостатъци, които са се появили с времето.

„Изложбата „Отново себе си”, която организираме, се надявам да повлияе на хората, да се замислят - дали визията е най-важна, за да бъдем красиви. В изложбата са представени мои близки, на които се възхищавам. Момичета, жени - преминали през по-тежки травми. Техните истории трябва да се видят. Изложбата е съвместно с фотографа Георги Андонов”, подчерта д-р Александрос Лафчис.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Станимира Шикова