Сумата за дете е не по-голяма от средната месечна издръжка от държавния бюджет на дете в предучилищното образование

Правителството прие наредба за компенсиране на разходите на родителите, чиито деца не са приети в ясли или детски градини поради липса на места. Това стана по време на днешното редовно заседание на министрите от кабинета „Денков-Габриел”.

С него ще бъдат изплащани пари от бюджета за компенсиране на разходите на родителите, чиито деца не са се класирали за място в общинските или държавни ясли и детски градини.

Гласуват бюджета на София за 2023 г.

Проектът на Наредба е изготвен на основание чл. 119, ал.8 от Закона за здравето. Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. са предвидени 10 млн. лева за компенсиране на липсата на места в детските градини и ясли. Парите са за родители на деца от тримесечна възраст до 1 септември в годината, в която навършват 3 г. като изрично се упоменава, че причината за изплащането им е родителите да са кандидатствали и да няма места. Парите ще се плащат на родителите, на които не е предложено от общината по местоживеене на детето друго равностойно място в общинска детска ясла или яслена група в общинска детска градина.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. са предвидени средства за компенсиране в размер на 10 млн. лева. Парите са за родители, записали децата си в частни детски ясли или яслени групи или наели бавачка със сключен договор.

Държавата ще възстановява платените от родителите средства до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, която е не по-голяма от средната месечна издръжка от държавния бюджет на дете в предучилищното образование в общинските и държавните детски градини и училища.

До 413 лв. на месец за родители, чиито деца не са приети в общинска ясла