В писмена позиция от „Булгаргаз” потвърдиха, че поисканата от ЕК информация засяга последните няколко години

Еврокомисията проверява България. Причина е сделката между две държавни компании - българската "Булгаргаз" и турската „Боташ” за доставка на газ. Целта е да се установи - нарушила ли е страната ни правилата за конкуренция на европейско ниво. От България е изискана информация и по друг случай - наскоро въведената такса за пренос на руски газ.

ЕК разследва сделката между двете държавни дружества – „Булгаргаз” и „Боташ”, която дава възможност за достъп до турските терминали за регазификация на втечнен газ и доставянето му до България и други страни от Европа.
„ Можем да потвърдим, че изпратихме искане за предоставяне на информация. Комисията следи много внимателно този процес и е в контакт със съответните власти и организации”, посочи Леа Зубер, говорител на ЕК.

ЕК разследва сделката ни за газа с Турция

Съмненията на Еврокомисията са за възможни нарушения на конкуренцията на европейско ниво заради възможността „Булгаргаз” да се окаже единственото дружество, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и действа като посредник за региона.
„В случай на признаци на отклонения, включително на индикации за нарушения, няма да се поколебаем да предприемем съответните мерки”, заяви Зубер.

В писмена позиция от „Булгаргаз” потвърдиха, че поисканата от ЕК информация засяга последните няколко години и в частност - отношенията с газови доставчици и партньори. От Булгаргаз посочват още, че подготвят и ще предоставят изисканите документи спрямо договорения с Еврокомисията срок.

Споразумението с „Боташ” беше подписано през януари от служебното правителство, когато енергиен министър е Росен Христов. „Няма никакъв проблем с договора. Този договор е стратегически за България и за Европа. Няма да го използваме с користни цели”, каза Росен Христов, бивш министър на енергетиката.

Сърбия и Унгария заплашиха България заради увеличаването на транзитните такси по "Балкански поток"

След сформирането на редовно правителство започна вътрешна проверка на договора с „Боташ” с мотив - липса на прозрачност и финансов риск за страната.
„Договорът, който Денков всеки ден обяснява как е лош за България, ЕК не само смята, че е добър, а ни дава стратегическо предимство и се проверява дали това предимство не би могло да се използва в ущърб на Европа”, добави Христов.

NOVA потърси за коментар настоящия министър на енергетиката, но засега няма отговор. Освен проверката за „Боташ”, от ЕК са изискали информация и заради въведената от България такса за пренос на руски газ, което предизвика недоволство в Сърбия и Унгария. От комисията посочват, че санкциите срещу Русия се определят и одобряват на европейско равнище.