Те ще станат основна бойна техника

Министрите от кабинета „Денков-Габриел” одобриха закупуването на бойни машини „Страйкър”. Това стана на днешното заседание по предложение на военния министър Тодор Тагарев.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“

Министрите одобриха проект на международен договор BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър" по Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби и за упълномощаване на длъжностно лице, след приемане от Народното събрание на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада", да проведе преговори и подпише договора при условията на последваща ратификация.

Държавният департамент на САЩ одобри продажба на бронетранспортьори Stryker на България

Очакването е с този договор да се позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътни войски.

Тодор Тагарев: За „Страйкър” ще платим максимум 1,376 млрд. долара

Съгласно Закона за международните договори на България този проект на международен договор трябва да бъде одобрен от Правителството и да бъде упълномощено определено длъжностно лице за неговото подписване от страна на България. Предвижда се последващо ратифициране на договора от Народното събрание, което е условие за влизането му в сила.