Вотът не недоверие към правителството се очаква да бъде внесен още в сряда

Резултатите от местния вот. Екипът на Ваня Григорова е твърдо решен да търси основания за оспорване на избора в София.  От своя страна избраният за кмет Васил Терзиев отхвърли всякакви обвинения в манипулация на вота.

Преди да внесат жалбата, от щаба на Ваня Григорова правят пълна проверка на всички изборни протоколи в София.
„Имаме множество протоколи, които са празни. Това, което виждаме на сайта на ЦИК са някакви резултати. Казвам някакви, защото не можем да кажем дали са действителни или не”, посочи Дияна Тонова юрист , общински съветник, БСП.

Според адвокат Тонова ако бъдат установени грешки в над 5 хиляди гласа, това трябва да доведе до недействителност на изборите и да последват нови.
„Ще поискаме и спиране на производството, което означава спиране на действието на обявения резултат от ОИК за спечелилия кмет на София”, добави Тонова.

Терзиев отговори на Григорова: Много от безобразията са в мой ущърб

От Общинската избирателна комисия в София смятат, че няма нищо притеснително. И нямат информация за протоколи без нанесени резултати.
„Нямам представа за какви празни протоколи се говори. Този документ, който е предаден от тримата представители, на СИК е приет от нас, сканиран, качен на сайта и може да бъде видян”, заяви Полина Витанова, председател на ОИК-София.

Според Витанова е нормално поправките, които се правят в ОИК и са явни грешки се правят от преносителите, които са трима, затова и подписите са само 3. По думите ѝ само решение на съда може да спре процедурата по обявяване на новия кмет на София.
„Жалбата автоматично не спира изпълнението на решение на ОИК”, съобщи тя.

Кандидатът спечелил вота Васил Терзиев, заяви, че няма притеснения дори да се стигне до ново преброяване.
„Много от безобразията са в мой ущърб. Секции, в които имам 120 гласа - пишат 0. Други, в които имам 84 - 0. На балотаж в секции, в които са 0 гласа, обърнати резултати, където имам повече гласове от г-жа Григорова, пък те ги пишат наобратно. Мен не ме притеснява аз знам, че ние направихме добра позитивна кампания. Всичките тези машинации са извън нашия отбор”, каза той. Очаква се Терзиев да положи клетва в началото на следващата седмица.

Екипът на Ваня Григорова подготвя жалба срещу изборните резултати

Първа пресконференция след вота дадоха от „Възраждане”. Председателят на партията Костадинов Костадинов обясни каква е причината да не дадат официално подкрепата си за Ваня Григорова в София.
„Когато едно нещо изглежда като проект, държи се като проект  и прилича на проект - най-вероятно е проект”, каза Костадинов.

„Възраждане” обявиха, че не са влизали в никакви коалиции, както ги обвини Бойко Борисов.
„Наистина много болка имаше в думите на Борисов. Силна, мъжка болка. Не, няма коалиция. Коалицията е ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС. Но ако Борисов не е доволен от това правителство, ние ще му дадем възможност сега, внасяйки вота на недоверие, другата седмица да гласува срещу него”, посочи Костадинов.

Вотът не недоверие към правителството се очаква да бъде внесен още в сряда, когато е първия работен ден на парламента след изборите.