Израелските военни заявиха, че не става дума за прекратяване на огъня

Съединените щати обявиха, че Израел ще започне да спазва ежедневни 4-часови паузи в сраженията в северната част на Ивицата Газа. През този период няма да се провеждат военни операции в района, за да могат цивилните да получат хуманитарна помощ и да се евакуират на юг. По-рано израелските военни заявиха, че ще има тактически, локални паузи за хуманитарна помощ, но уточниха, че не става дума за прекратяване на огъня.

Байдън: Няма никаква възможност за прекратяване на огъня в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в четвъртък, че страната му не се стреми да завладее, окупира или управлява Газа след войната си срещу "Хамас", но "заслужаваща доверие сила" ще бъде необходима да влезе в палестинския анклав, за да се предотвратят заплахи от войнстващи групировки.

"Ще има два хуманитарни коридора, които ще позволят на хората да избягат от районите на военни действия в северната част на Газа, като първият коридор ще бъде отворен между четири и пет часа всеки ден. За последните няколко хиляди хора успяха да достигнат до по-безопасни райони. Вторият маршрут по крайбрежния път ще даде възможност на още хиляди хора да достигнат до по-безопасни райони в южната част", посочи Ведант Пател, говорител на Държавния департамент на САЩ